Antons economie pagina

Een andere kijk op onze economie

In de figuur hieronder is Steve Keen's monetair Minsky model weergegeven, met dien verstande dat het fysieke geld in het model is vervangen door bankgeld.


In Keen’s model wordt fysiek geld gebruikt dat de bank produceert en in haar kluis bewaart. Als een bedrijf geld wil lenen, dan ontvangt ze dat geld vanuit die kluis, in ruil voor een schuldverklaring. Als dat bedrijf dat geld vervolgens niet meer nodig heeft dan geeft ze het weer terug aan de bank, die het geld weer terugstopt in de kluis, in afwachting van nieuwe klanten, en de schuldverklaring doorhaalt.

Hoewel deze gang van zaken zeer beeldend is om de rol van geld in ons economische systeem kunnen verduidelijken, komt ze niet overeen met de werkelijkheid. In de echte wereld produceren banken geen fysiek geld, maar verhogen ze het banksaldo op de rekening van hun klanten, in ruil voor schuldverklaringen. En omgekeerd, als een klant die lening afbetaalt, dan verlaagd de bank dat saldo en schrapt ze de schuldverklaring.

Ik heb het Minsky model van Steve Keen daarom enigszins aangepast en het fysieke geld vervangen door banksaldo (bankgeld). Deze aanpassing heeft overigens geen significant effect op de werking van het model. In de figuur hieronder is een aantal grafieken getoond dat met het aangepaste Minsky model is gegenereerd. Ik zal binnenkort een beschrijving van het model op de website zetten.


 © Anton van de Haar, november 2013

Contact

Mocht je een vraag of opmerking hebben, stuur dan een bericht naar info apestaartje anecpa punt nl

Downloads
Copyright © 2022 Anton van de Haar. All Rights Reserved.